Wanneer mag ik me laten testen?

Het coronavirus speelt een bepalende rol in het dagelijkse leven. Zo gelden er erg veel regels in ons land vanwege het coronavirus. Om ervoor te zorgen dat we het virus onder controle houden, is het belangrijk dat er voldoende getest wordt op corona. Om die reden is er een aantal maanden geleden besloten om minder strenge eisen te stellen aan het mogen doen van een corona test. Als je op dit moment kosteloos een test bij de GGD wilt doen. Dien je lichamelijke klachten te hebben of bij iemand in de buurt te zijn geweest die wel corona bleek te hebben. Bij de tweede situatie kan het zijn dat iemand in je omgeving heeft verteld dat hij of zij corona had of dat je een melding in de app hebt gekregen. Beiden zijn geldige redenen. Naast de test van de GGD kun je ook zonder een directe aanleiding terecht bij een sneltest.

Wat kost een test?

De corona test die je kunt doen bij de GGD zijn gratis. Dit omdat het op die manier voor iedereen mogelijk is om zich te laten testen. Wanneer je liever direct weet of dat je besmet bent met corona, kun je een sneltest doen. Een sneltest kost wel geld en wordt afgenomen bij een commerciële testinstantie. De prijs van een sneltest is 65 euro. Ten opzichte van enkele maanden geleden, is dit aanzienlijk goedkoper geworden. Steeds meer mensen besluiten daarom om een sneltest te doen in plaats van de PCR-test. Wat betreft de betrouwbaarheid van de sneltest zit het ook wel goed. Zo blijkt het uit onderzoek dat de sneltesten die bij veel commerciële testinstanties worden gebruikt, voor 95% betrouwbaar zijn.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een coronatest van de GGD. Echter, er is ook een erg belangrijke reden om dit niet te doen en dat is de wachttijd. Zo zal je allereerst moeten wachten op het moment dat er ruimte is bij de testlocatie bij jou in de buurt. Vervolgens dien je na het doen van de PCR-test ook nog 1 a 2 dagen te wachten op het resultaat van de test. Het wachten op zichzelf is nog niet erg, maar het is wel erg vervelend dat je in deze tijd het huis niet uit mag. Veel mensen besluiten daarom een sneltest te doen en hier dus 65 euro voor te betalen.

Waarom is een sneltest handig?

Een sneltest is in erg veel situaties handig. Een van de situaties waarin het doen van een sneltest nodig kan zijn, is wanneer je naar het buitenland wilt reizen. Sommige landen laten je namelijk niet binnen als je niet aan kunt tonen dat je corona vrij bent. Om een corona vrij verklaring te kunnen krijgen, dien je te beschikken over een testuitslag waarin recent is aangetoond dat je geen corona hebt. Let er wel op dat alleen een negatieve testuitslag geen reisdocument is. Om daadwerkelijk te mogen reizen, dien je contact op te nemen met een hiervoor bevoegd bedrijf.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een test?

Het gehele testbeleid in Nederland is erop gericht om het voor iedereen mogelijk te maken om een corona test in te plannen. Het zit dus erg eenvoudig in elkaar. Als je een corona test wilt inplannen bij de GGD, dien je via de site coronatest.nl een afspraak in te plannen. Je klikt op deze site dan ook op het kopje dat je een test wilt doen. Vervolgens log je in met je DigiD en kies je het gewenste tijdstip en de gewenste locatie. Niet lang hierna ontvang je een bevestiging per mail. Wanneer je een sneltest wilt doen, is het maken van een afspraak soortgelijk. Het verschil zit hem alleen in dat je zelf je persoonlijke gegevens in moet vullen en aan het einde van het proces moet te betalen. Het gaat hier om 65 euro dat je over dient te maken naar de teststraat.

Medewerkers zorg en onderwijs

Er zijn in Nederland een aantal mensen die voorrang hebben bij een corona test. Deze mensen hebben voorrang omdat zij een cruciaal beroep hebben. De mensen waar het hierbij over gaat, zijn de medewerkers in de zorg en in het onderwijs. Als jij werkzaam bent in een van deze takken, duurt het bij de GGD minder lang voordat je de uitslag van een corona test krijgt. Bovendien hoef je ook minder lang te wachten om jezelf te kunnen laten testen. Wanneer je niet in de zorg of in het onderwijs werkt maar wel graag snel wilt weten of dat je besmet bent, kun je ervoor kiezen om je te laten testen bij een commerciële testraat in Zuid Holland. Zo zijn er in Zuid Holland meerdere teststraten waar je terecht kunt en is er altijd wel een testlocatie te vinden waar je dezelfde dag nog getest kunt worden.

Ik heb geen auto, hoe kan ik naar de testlocatie komen?

Als je een corona test gaat doen, wordt het sterk aangeraden om met de auto naar de teststraat te gaan. Dit omdat je daarmee de kans verkleind dat je anderen besmet met het virus dat jij wellicht bij je draagt. Het liefst ga je alleen met de auto en gebruik je jouw eigen auto. Als dit niet mogelijk is, kun je er ook voor kiezen om je naar de testlocatie te brengen en rechts achterin de auto te zitten met een mondkapje om. Mocht je nou niemand kennen die je naar de corona teststraat wilt brengen, dan kun je kijken naar of er een teststraat is die dichter bij jou in de buurt zit. Zo is er altijd wel een teststraat te vinden waar je op de fiets of lopend heen kunt gaan. Mocht je hier zelf niet uitkomen, dan kun je de hulp inschakelen van de GGD. Zij helpen jou vervolgens bij het vinden van een geschikte teststraat.

Ik ben te ziek / fysiek niet in staat om naar de testlocatie te komen, wat nu?

Het kan voorkomen dat je te ziek bent om naar een testlocatie toe te komen. Dit kan zijn omdat je erg ziek bent geworden door bijvoorbeeld corona of omdat je achterliggende ziekte hebt. Wanneer dit het geval is, kun je contact opnemen met de huisarts of GGD. Samen met een van deze partijen beslis je wat de beste optie is. Als je dusdanig ziek bent dat je jezelf nauwelijks kunt bewegen, dan is het wellicht verstandig om een ambulance te laten komen. Als het daarentegen wel te overzien is, dan kun je samen met de GGD of met je huisarts besluiten om de corona test bij jou thuis af te laten nemen. Houd er wel rekening mee dat het kan zijn dat hier kosten aan verbonden zitten.

Kan ik vaker getest worden?

Veel mensen zijn er een lange tijd vanuit gegaan dat zij zich niet voor een tweede keer mochten laten testen op het coronavirus. Hierdoor hebben ze te lang rondgelopen met een corona besmetting en veel anderen besmet. Het is dan ook belangrijk om te weten dat er geen limiet zit aan het aantal corona testen die je mag doen. Als er een kans is dat je besmet bent geraakt met corona, dien je je te testen. Je kunt je in dit geval beter een keer te vaak laten testen dan te weinig. Echter, het is natuurlijk niet de bedoeling om een corona test te doen als er geen directe aanleiding is dat je besmet bent geraakt met virus. Het is in dat geval zowel zonde van je tijd als van de testruimte die je in beslag neemt. 

De uitslag van de corona test

Als je een corona test hebt gedaan, kun je een negatieve of positieve testuitslag krijgen. Een negatieve testuitslag betekent dat je op het moment van de test geen corona bij je droeg. Dit betekent niet dat je het even later niet alsnog kunt krijgen. Houd je daarom ook na een negatieve corona test aan de maatregelen die er landelijk gelden. Zo voorkom je namelijk dat je het virus later alsnog oploopt en verspreidt. Naast een negatieve testuitslag kun je wel besmet zijn met corona. In dat geval zal de testuitslag positief zijn. Er wordt dan van je verwacht dat je thuis in quarantaine gaat en deelneemt aan een bron- en contactonderzoek. Bovendien is het ook belangrijk dat je huisgenoten thuis blijven en je afstand houdt van iedereen. Houd anderhalve meter afstand van je huisgenoten en nodig niemand uit. Zorg er bovendien ook voor dat je huisgenoten een corona test doen.

Kosten PCR sneltest met Non-COVID document
☝Tijdelijk hoge kortingen - Bestel Vandaag je pcr-test!☝